Олег Чигринов: "Сегодня невозможно никого заставить финансировать команду Экстра-лиги"

11 августа 2017 13:50

Рік тому на Харківщині відбулася Звітно-виборча конференція Харківської обласної асоціації футзалу, головою якою був обраний відомий в місті підприємець Олег Васильович Чигринов. У футзальному середовищі столиці Слобожанщини особливо представляти Олега Чигринова немає потреби – достатньо сказати, що в нульові роки він був президентом ФК «Універ», який попри те, що не здобув гучних трофеїв, залишив свій слід у вітчизняному футзалі.

В ексклюзивному інтерв’ю офіційному сайту Асоціації футзалу України Олег Чигринов розповів по підсумки річниці свого головування ХОАФ, та окреслив ті напрямки роботи, які потребують пильної уваги в найближчий час.

- Олеже Васильовичу, перш за все, дозвольте привітати Вас з ювілеєм, який Ви нещодавно відсвяткували. У свої 50 чи знаходите можливість підтримувати себе в належній фізичній формі?

- Дякую за привітання. Я дійсно постійно приділяю увагу своїй фізичній формі. З друзями збираємося і граємо в футзал або міні-футбол вже багато років по 2-3 рази на тиждень, та й суперники розслаблятися не дають – програвати нікому не хочеться.

- Рік тому Ви були обраним на посаду голови Асоціації футзалу Харківської області. Яким Ви знайшли для себе стан справ, який Вам дістався у спадок від попередніх керівників Асоціації, і одразу у зв’язку з цим друге запитання – які завдання були Вами для себе визначені, як першочергові?

- Після мого обрання на посаду голови Харківської обласної асоціації футзалу і більш ретельного вивчення стану справ в харківському футзалі, в чому особливо мені допоміг заступник голови ХОАФ, виконавчий директор Олександр Юрійович Тюрін, я прийшов до висновку, що у Харківській області футзал знаходився на досить високому спортивному рівні. Думаю, що сьогодні харківський футзал займає провідне місце в українському футзалі.

Перш за все, спільно з виконкомом ХОАФ, були визначені пріоритетні напрямки роботи. Статут ХОАФ був приведений у відповідність до Статуту АФУ і законодавства України. Так, ХОАФ об'єднує індивідуальних членів – фізичних осіб, діяльність яких пов'язана з футзалом. Це дало можливість залучити до роботи діючих гравців, арбітрів, тренерів, футбольних функціонерів і представників команд. Сама система проведення змагань не передбачає клубний принцип, тому що фактично сьогодні відсутні футзальні клуби з розвиненою інфраструктурою і наявністю дитячо-юнацьких команд різних вікових груп.

Величезну допомогу в розвитку нашого виду спорту зіграла прийнята Харківською міською радою «Комплексна програма розвитку футболу в місті Харкові на 2017-2020 роки», де враховані питання розвитку дитячо-юнацького футзалу. На жаль, така ініціатива ще не розглянута в державних органах Харківської області.

Наша асоціація працює в повному взаєморозумінні і за підтримки Федерації футболу міста Харкова. Пріоритетним напрямком роботи Асоціації є розвиток дитячо-юнацького футзалу. Була збудована чітка система проведення чемпіонатів і турнірів, згідно прийнятого календарного плану роботи. Наведу деякі цифри. У чемпіонаті міста Харкова по футзалу серед ДЮСШ в період з листопаду 2016 по квітень 2017 року прийняли участь 198 команд 9-ти вікових груп, більше 3000 юних футзалістів провели в цілому більше 2000 календарних матчів в спортивних залах міста Харкова. Необхідно відзначити, що в цьому чемпіонаті взяли участь і обласні команди з різних районів нашої області. Наші традиційні турніри з футзалу та міні-футболу «Кубок міської ради», турнір, присвячений Дню захисту дітей, «Кубок МФК «Локомотив», «Кубок пам'яті Аркадія Панова» давно мають гарну репутацію і чудові відгуки тренерів і батьків.

Достатньо сказати, що в Харкові проводилося близько 7 аматорських турнірів, в яких брали участь в цілому приблизно 400 команд. Було наше місто гідно представлене і на професійному рівні. Успішно виступав у чемпіонатах України харківський «Локомотив», у Вищій лізі жіночого чемпіонату України з футзалу грала жіноча команда «Тесла», у Першій жіночій лізі - «КДЮСШ-8». Юнацька команда «КДЮСШ-4/ФШ «Харків» успішно виступила в чемпіонаті України з футзалу серед юнаків 2004-2005 років народження. Я думаю, що відповів і на Ваше друге питання.

- Загалом, приходячи на цю керівну посаду, якими були основні пункти Вашої програми, яку планувалося втілити в життя за термін вашого головування в Харківської обласної асоціації футзалу?

- Як я вже зазначив, пріоритетними напрямками Асоціації являються: залучення до занять футзалу широких верств населення нашої області, розвиток дитячо-юнацького футзалу, поліпшення матеріально-технічної бази цього виду спорту в Харківській області (будівництво нових майданчиків зі штучним покриттям, реконструкція ігрових залів і т.д.).

- Які постійні комітети входять до складу виконкому ХОАФ, і в зв’язку з цим питанням – хто Ваші однодумці, які працюють з Вами в Асоціації?

- Постійно діючими є такі комітети: комітет арбітрів (голова Юрій Воложенко), комітет аматорського та ветеранського футзалу (голова Віктор Родіонов), комітет дитячо-юнацького футзалу (голова Сергій Жеребкін), комітет студентського футзалу (голова Олександр Сірий), комітет професіонального футзалу (голова Павло Некрасов). Ці комітети очолюють кваліфіковані фахівці, які є моїми однодумцями. Для вирішення спірних питань по дисциплінарним санкціям до порушників і правильності винесених рішень в Асоціації працюють органи футзального правосуддя КДК і АК.

- Можна не боятися помилитися, якщо сказати, що про харківський турнір «Кубок ФК «Універ» у футзальному середовищі знає будь-хто. Йому вже близько 15-ти років – які в нього можуть бути подальші перспективи розвитку?

- Приємно почути високу оцінку турніру Кубок ФК «Універ» від наших колег, але мені, як президенту ФК «Універ», особливо хотілося б відзначити, що цей турнір продовжує розвиватися. Поліпшуються умови для учасників турніру, вдосконалюється регламент турніру, з’являються нові позитивні опції. «Кубок ФК «Універ» проводиться під егідою громадської організації «ФК «Універ» і структурним підрозділом Харківського національного університету ім. Каразіна.

«Кубок ФК «Універ» вперше був проведений вже в далекому в 2002 році як самостійний турнір в нашому місті за підтримки ректора ХНУ ім. Каразіна Віля Бакірова. З тих пір «Кубок ФК «Універ» став основним зальним турніром міста Харкова. Поступово він масово виріс, став популярним і в ньому беруть участь чимало обласних команд, практично всі найсильніші футзалісти-аматори Харківської області. Багато відомих в Україні футзалістів пройшли школу «Кубку ФК «Універ». Достатньо сказати, що такі гравці, як Денис Овсянніков, Сергій Якунін, Дмитро Федорченко, брати Чуднови, брати Клочки, брати Сорокіни і багато інших відомих харківських майстрів при переході з дитячо-юнацького футзалу в професіональний футзал набиралися досвіду в «Кубку ФК «Універ».

Протягом усіх 15 років Кубок значно змінився не тільки масово – від 16 до 120 команд. Організаційно з'явилася необхідність створення комітетів, які забезпечують організацію і проведення турніру. Так, сьогодні виходить 25-хвилинна щотижнева телепередача про підсумки чергового туру, на сайті ФК «Універ» щотижня представлена повна інформація роботи, в режимі онлайн є можливість дивитися ігри і забиті голи, удосконалився регламент турніру. Завдяки стабільному календарю матчів у своїх лігах команди мають можливість вільно планувати свою подальшу діяльність, розвиватися, зростає рівень майстерності футболістів. Багато команд нашого турніру беруть участь в своїх міжгалузевих змаганнях, і гідно представляють і сам турнір, і Харківську область.

- Попри свою популярність та успішність «Кубок «ФК Універ» досі не інтегрований у структуру змагань Аматорської футзальної ліги, через що клуби, які в ньому грають не мають змоги брати участь у Всеукраїнських змаганнях. Така ситуація – через певні суперечності в регламентах. Чи можливий все ж таки компроміс у вирішенні цього питання, що однозначно пішло б на користь як АФЛУ, так і «Кубку ФК «Універ»?

- Я не можу погодитися з тим, що «Кубок ФК «Універ» сьогодні не інтегрований у структуру змагань Аматорської футзальної ліги України тільки через суперечності регламентів. Головна причина, чому «Кубок ФК «Універ» досі не входив у АФЛУ – це мала зацікавленість в цьому клубів Вищої ліги «Кубку ФК «Універ». Така зацікавленість з'явилася лише тільки в останній рік, і з огляду на це вже до початку наступного турніру всі протиріччя регламентів будуть подолані. Ми вважаємо, що «Кубок ФК «Універ» давно заслужив право входити до календарного плану АФУ і АФЛУ. Ми готові надати Виконкому АФЛУ своє бачення участі наших команд у цих змаганнях.

- Що на поточний момент не зовсім пов’язується з рівнем цього турніру, так це покриття, на якому він проводиться. Ті дошки покладені ще задовго до тих часів, коли них грала вищолігова команда «Універ», президентом якої Ви були. У Вас дуже добрі стосунки з керівництвом Харківського Національного університету – чи можна було б поєднати зусилля, щоб знайти кошти та покласти в спорткомплексі «Каразинський» таке покриття, яке б відповідало вимогам часу та сприяло підвищенню футзальної майстерності учасників «Кубку ФК «Універ»?

- Ваше питання не зовсім коректно поставлене, на мій погляд. Перш за все, не можна розглядати покриття в залах від стану всієї спортивної інфраструктури всього спорткомплексу. Дійсно, протягом останніх років «Громадська організація ФК «Універ» спільно зі структурним підрозділом Харківського Національного Університету ФК «Універ-Локо» об'єднують зусилля щодо поліпшення стану спорткомплексу «Каразинський». Коли був утворений футзальний клуб Вищої ліги «ФК Універ-Локо», спорткомплекс «Каразинський», на якому базувалася команда, вимагав серйозної реконструкції і ремонту. Поліпшення стану цього спорткомплексу проводилося з року в рік, і в першу чергу проводилися ті роботи, які забезпечували його безперебійну роботу. Відразу були замінені найбільш проблемні ділянки паркету в залах. А далі пішло-поїхало. За минулий період були замінені вікна, відремонтовані роздягальні з повною заміною санвузлів і душових, подвоїлася кількість роздягалень до 12. Відремонтовано коридори та вестибюлі, в ігрових залах замінено освітлення на більш потужне і економічне, всі душові точки цілий рік в разі потреби забезпечені бойлерної гарячою водою. Нашої уваги вимагали та водопровідно-каналізаційна система, а також дахи та балкони. У 2016 році завдяки нашій наполегливій роботі спорткомплекс нарешті був підключений до потужного провідного Інтернету «Triolan», що дозволило розвиватися з точки зору відеотрансляцій і онлайн-трансляцій. Ми чудово розуміємо необхідність заміни і решту паркету в залах. Питань, на жаль, ще досить багато.

- Харківська область – одна з небагатьох, де немає такого турніру як «чемпіонат області з футзалу»? Який наразі стан справ з футзалом в регіонах області?

- На превеликий жаль, необхідно зазначити, що сьогоднішня інфраструктура багатьох районів області не відповідає мінімальним вимогам для проведення повноцінного чемпіонату області. З огляду на те, що наша область має велику протяжність, і для проведення матчів чемпіонату потрібно чимале фінансування на транспортні витрати, сьогодні Асоціація розглядає питання про проведення чемпіонату області сезону-2017/2018 років за новою формулою (з мінімальними роз'їздами команд). Відповідаючи на попередні питання, я вже зазначав, що у чемпіонаті «Кубку ФК «Універ» представлені практично всі райони нашої області. Я хотів би назвати такі команди, як «КВАДР» (Ново-Водолазький район), «Der Trey» (Борівський район), «Рембудпобут», «FC Marshal» (Чугуївський район), «Червона Поляна» (Зміївський район), ФК «Пісочин», ФК «Чемпіон» (Велікобурлукській район), «Вяловске Водобуд» (Дергачівський район), ФК «Коротич», «Старт» Веселе (Харківський район), ФК «Добросмак» (Богодухівський район), «Авангард» Високопілля (Валківський район), «Steel Wings» і «Авіатор» (Чугуївський район), «Draft» (Пісочин), «Атлетик» (Люботин), «Легіон», «Легенда», «Newton» (Мерефа), «Маяк» Березівка, ФК «Мобіль» (Пісочин) і багато інших. Ще більш широко представлений обласний футзал у Відкритому чемпіонаті міста Харкова серед ДЮСШ. Ми дуже сподіваємося, що в цьому сезоні нам надасть сприяння у проведенні чемпіонату області з футзалу ХОФФ, де створено відповідний комітет. Сьогодні завдяки зусиллям Харківської обласної державної адміністрації в області побудовані і працюють 5 фізкультурно-оздоровчих комплексів з прекрасними спортивними залами для проведення змагань з футзалу.

- У нульові роки Харків був справжньою ковальнею футзальних кадрів, яких вистачало не тільки на команди «Універ» та «Локомотив», а й на багато інших клубів України. Що втрачено в цьому конвеєрі? Це вже питання про стан дитячо-юнацького футзалу на Харківщині.

- Успіхи харківського футзалу багато в чому були пов'язані з єдиною на той момент на Україні відомчою ФСТ «Україна» ДЮСШ «ЕХО» з футзалу, директором якої багато років був старійшина харківського футзалу Василь Михайлович Симонов. В ній працювали сильні і талановиті тренери, були підготовлені футзалісти, які згодом стали чемпіонами країни і членами збірних команд України. У 2010 році її просто ліквідували, і це одразу позначилося на появі нових молодих футзальних талантів Харківщини.

- До речі, якщо ми вже згадали «Локомотив». Вам свого часу також доводилося приймати непросте рішення про закриття професіональної команди – яка Ваша думка стосовно того рішення, яке нещодавно прийняв президент «Локомотиву» Сергій Крилов?

- Мені важко щось висловити або дати оцінку рішенню Сергія Вадимовича Крилова. Як я вже зазначав, наші сьогоднішні реалі і законодавство України не передбачають мотивацію для людей, які вкладають величезні кошти в український спорт. Можливо, у Сергія Вадимовича сьогодні немає необхідних фінансових можливостей для утримання команди рівня Екстра-ліги, а може бути є і якісь інші причини. Тут, як то кажуть, «No comments».

- Три тижні тому в Харкові з робочою поїздкою був президент Асоціації футзалу України Сергій Владико. Які питання обговорювалися під час зустрічі з ним?

- З ним зустрічався член Виконкому ХОАФ Віктор Родіонов, тому що я був у від'їзді. За наявною інформацією, на нашу адресу було висловлено багато критики, хоча я з нею не зовсім згоден. За минулий рік на всіх пріоритетних напрямки Асоціації – дитячо-юнацький, аматорський і професіональний футзал (МФК «Локомотив» і «Tесла») – наші команди виступили на хорошому рівні, і думаю, що Харківська область в цьому відношенні далеко не найгірша в Україні. А ті недоробки, які у нас є – цілком такі, що можна вирішити. Сергій Васильович Владико особливу увагу приділив тому, що ми проводимо мало роботи в районах області та у нас не налагоджена взаємодія з Харківською обласною федерацією футболу. Те, що стосується роботи в районах області, я вже відповів, а від взаємодії з Харківською обласною федерацією футболу ми ніколи не відмовлялися.

- І на завершення, все ж таки про болючу тему для футзального Харкова, який на наступний сезон може залишитися без представництва у професіональному футзалі. Які шляхи Ви вбачаєте до того, щоб великий футзал повернуся до столиці Слобожанщини якнайшвидше – мова про те, чи є в місті потенційно такі сили, команди чи підприємці, які б повернули Харків до футзальної мапи Екстра-ліги?

- Про те, що МФК «Локомотив» може припинити своє існування, Сергій Вадимович Крилов попереджав ще рік тому. Проте, питання про надання необхідної фінансової допомоги не вирішилося, і вирішити його досить складно. Сьогодні неможливо нікого примусити фінансувати команду Екстра-ліги, хоча потенційно, звичайно ж, для міста це реально. Але хто висловить таке бажання, я сказати поки не наважуся. Разом з тим, жіноча футзальна команда «Teсла» у нас набирається досвіду, і її президент Данило Єремко має великі плани на розвиток команди. З боку Асоціації ми будемо намагатися надати йому максимальне сприяння.

futsal.com.ua


Комментарии пользователей сайта

(Нет комментариев)

Добавить стену ВКонтакте
Укажите ID группы или страницы ВКонтакте,
посвящённой Вашему турниру:

например: 24687652